Tendinitis rotuliana

La tendinopatia rotuliana és una tendinopatia que sòl afectar a l’ancoratge del tendó rotulià  al pol inferior de la ròtula. El pacient sòl referir un dolor selectiu a la cara anterior del genoll i moltes ocasions fins i tot pot localitzar-lo amb el seu propi dit de forma molt exacta.

 

Localització habitual del dolor a la tendinopatía rotuliana.

Sòl produir-se com en la majoria de tendinopatías per un microtraumatisme de repetició i apareix sovint en esports que impliquen salt com el bàsquet o el voleibol o sol·licitacions mecàniques repetides i enèrgiques com en el cas del món del futbol. No obstant, cap esport està exempt de risc.

Des d’un punt de vista clínic, el pacient inicialment sòl mantenir la seva activitat esportiva tot i que el dolor sòl persistir i empitjorar després d’un període temps variable.

Com a la majoria de tendinopatías, el repòs esportiu temporal sòl millorar la simptomatologia i en els casos lleus sòl ser el tractament de primera elecció.

No obstant, en esportistes d’alt nivell amb un major grau d’exigència o bé en els casos més greus es requeriran tractaments alternatius. Entre aquests existeixen diverses alternatives des del punt de vista de la rehabilitació, de les infiltracions locals i del tractament quirúrgic en els casos més extrems. Pel que fa referència al tractament quirúrgic també existeixen les opcions de la cirurgia oberta, de l’artroscòpia o bé ambdues combinades.

 

Tractament quirúrgic obert de la tendinopatía rotuliana.

Malauradament, en el moment actual s’estan utilitzant diverses opcions per cada un d’aquests tres grups d’opcions terapèutiques. Actualment existeixen series clíniques publicades que presenten resultats esperançadors per cada una de les opcions que hem comentat. No obstant, no queda encara clar si cap d’aquestes és clarament superior a la resta ja que existeixen molt pocs treballs correctament aleatoritzats amb prou “solidesa” científica. Així doncs, al tractar-se habitualment d’un problema crònic, molts dels pacients que atenem ja han provat una o varies d’aquestes opcions terapèutiques i per tant el tractament més adequat dependrà de cada cas.